Wednesday, November 30, 2011

Guia Pràctica per fer la Caminada Mítica de Sitges a Montserrat: Seguint el GR5 (Ruta dels Miradors)!!!

Eissss!!! Sí, sí, després del Festival tocava Polinèsia!!! ;D Però ja sabeu que m'agrada anar fent de tant en tant entrades sobre altres temes "paral·lels" i aquesta és una entrada que feia temps que volia fer... perquè ja sabeu que la primera finalitat del blog era tornar a la xarxa tot el coneixement que em dona, o sigui, per exemple en aquest cas de la Caminada de Sitges a Montserrat vaig utilitzar la xarxa per trobar tota la info necessària per fer la caminada i ara que a partir de moltes fonts he pogut unificar-ne el coneixement doncs el "retorno" cap a internet perquè algú altre que com jo al seu dia, busqui com es pot fer aquesta caminada pugui trobar aquí tota la info que necessita! ;D Mola eh??? ;P


Tooooootal! Que ja feia temps que volíem fer el que es podria anomenar com una "CAMINADA MÍTICA" que no és altre que sortir de Sitges i arribar fins a Montserrat en una sola jornada, seguint el camí de Gran Recorregut nº5 (anomenat G.R.5) també anomenat "Ruta dels Miradors". Hi ha diverses maneres d'arribar de Sitges a Montserrat però òbviament la gràcia és seguir un camí com el GR5 que és un Gran Recorregut que en realitat té un total de 214km i que arriba fins a Canet de Mar. En el nostre cas l'iniciarem a Sitges (lloc on comença) i arribarem fins al Monestir de Montserrat.

Bé, anem per parts per posar-vos en situació del que és la ruta i com realitzar-la! ;D Primer de tot parlem de la ruta en si:


- El G.R.5 comença en principi a la Platja Sant Sebastià però si voleu per fer-ho més general teniu també un punt inicial (amb cartell inclòs) a la Plaça de l'Estació. Com podreu veure-hi el recorregut és de 64 kilòmetres i de manera orientativa (i realment molt precisa) ens indica que es necessiten 16 hores aprox. per completar-lo. La manera d'ubicar les hores de la caminata depenen del que vulgueu, principalment es completa de dues maneres: En una jornada com vam fer nosaltres i que personalment trobo que és com mola fer-la, i en dues jornades parant a dormir a mig camí i que permet anar més descansat (sobretot per gent no tan acostumada a caminar...).

En el cas d'una única jornada es pot optar per sortir de matinada (nosaltres ho vam fer a les dues) de manera que s'ha de portar un frontal fins que s'arriba a Olesa de Bonesvalls que ja seria el moment en que s'ha començat a fer de dia, d'aquesta manera a mitja tarda s'arriba a Montserrat. Una altra opció és sortir a la tarda i estar tota la nit caminant per arribar al matí a Montserrat, ja que anar caminant de nit amb els frontals i tal realment és una experiència molt guapa.

Ara toca indicar-vos el camí que es segueix:

- Sitges - Olesa de Bonesvalls. 18 Kilometres. 4h 35 minuts.

- Olesa de Bonesvalls - Gelida. 14 Kilòmetres. 4 hores (recordeu que aquí es puja el MontCau).

- Gelida - Sant Llorenç d'Hortons.  6 Kilòmetres. 1 hora.

- Sant Llorenç d'Hortons - La Beguda Alta. 6 Kilòmetres. 1 hora.

- La Beguda Alta - La Serra Alta.  7,5 Kilòmetres. 1 hora i 30 minuts.

- La Serra Alta - Collbató. 6 Kilòmetres. 1 hora (aquesta part és tota baixada). Ueeee! ;D

- Collbató - Monestir de Montserrat. 6,5 Kilòmetres. 1 hora. Pel camí de les Bateries.

Les distàncies i temps són aproximades però és una molt bona referència per calcular el que podeu trigar el grup de gent que vulgueu fer la ruta, ja que depenen molt de la preparació el ritme serà un o un altre... La suma de temps surt unes 14 hores que afegint l'esmorzar, el dinar i algunes parades ja quadra cap a les 15-16 hores.

Ara tocaria visualitzar el recorregut amb un mapa i per fer-ho anem a utilitzar la tecnologia que juntament amb internet ens permetrà que pugueu realitzar (com en el nostre cas) tota aquesta ruta sense que ningú en tingui coneixement del camí a priori. Primer de tot apuntar una web BRUTAL i per tenir al Speed-Dial del Millor Navegador: L'OPERA!!! posada: WIKILOC. Una web en que la "grafia WIKI" ja ens indica que es realitzada per tots i per a ús de tots, i es que la idea principal de la pàgina es que la gent puguin compartir els tracks de GPS de les rutes que realitzen diferenciant per modalitat: Caminar, Mountain-Bike, Running, amb cavall, 4x4,... de manera que buscant per exemple per GR5 Sitges-Montserrat podreu trobar els fitxers de GPS sobre la ruta i també indicacions de la persona que l'ha pujada (indicant nivell de dificultat,...). Aquí en teniu un link amb la ruta: GR5-WIKILOC . Mola eh??? ;D

Doncs bé ara només quedarà ubicar la ruta en algun lloc i aquí ja depèn dels gadgets que tingueu: si teniu un mòbil "modernu" i ja no parlem dels "pollosos ifons"... sí, per si no en teniu constància ja fa molts anys que sóc un "ANTI-Apple" i amb l'actual situació la meva posició s'ha radicalitzat absolutament... un dia he de fer una entrada explicant el perquè no hauríeu de caure en les seves "garres"... Total! Que si teniu mòbil amb possibilitat de carregar-hi un fitxer GPS i internet podeu utilitzar els fitxers que podeu baixar de Wikiloc. D'aquesta manera mentres camineu podreu anar visualitzant la ruta, a més a més i per si com jo mateix no teniu aquestes mandangues (sí, ja sabeu que sóc molt tecnològic però sempre imperant el criteri de: NO consumisme inútil) podeu mirar el plànol sobre GoogleMaps a la mateixa web de Wikiloc o carregar el fitxer GPS que descarregueu en webs tipus: GPSVisualizer  que et deixa fer moltes coses amb el plànol ja carregat.

Bé, ara ja tindríeu el plànol de la ruta, quedaria indicar-vos que les marques que aneu trobant per la muntanya per indicar el GR5 són de color Blanc i Vermell, si en algun moment trobeu una creu feta amb aquests dos colors vol dir que esteu agafant el camí incorrecte pel que tocarà buscar les marques al voltant d'on estigueu. De la mateixa manera si el camí fa corba,... les marques també ho indiquen. Però perquè aneu encara més segurs en aquesta web: Mis Aventuras Montañeras  teniu el detall de la ruta per etapes i amb fotografies i indicacions, així podreu veure amb més detalls moments concrets de la caminada! ;D

Ara ja teniu les distàncies, temps en realitzar-les i tota la ruta que s'ha de seguir. Tocaria parlar de la manera de planejar la caminada i es que s'ha de pensar que per realitzar 16 hores caminant amb un desnivell acumulat de pujada de gairebé 3000 metres i de baixada de més de 2000 s'ha d'estar ben preparat. De manera que us recomanaria fer com a mínim alguns entrenaments que faran que tot el grup que vulgueu anar (com més gent més bon ambient!) ;D pugui entrenar-se i també valorar si estan preparats per realitzar-la. A més a més el que va molt bé és fer l'entrenament realitzant part de la ruta així ja la coneixeu i podreu dedicar més temps en buscar les "marques del GR5" pel camí, ja que quan la feu completament no us podeu permetre no trobar el camí o encara pitjor equivocar-vos, perquè això sí que dona un "baixon" important si ja portes 12 hores caminant i encara te'n queden 5 per davant...

Nosaltres vam fer Sitges - Olesa de Bonesvalls - Sitges, fet que ja suposa gairebé 40 kilòmetres i ja permet avaluar el nivell de cadascun. Un altre dia: Olesa de Bonesvalls - Gelida, aquí es puja pel MontCau que és la pujada més potent que tindreu juntament amb el famós "carrer Portugal"... i una tercera jornada amb Gelida - Collbató. Per pujar cap adalt al Monestir suposo que ja ho haureu fet vàries vegades, sinó quan s'arriba al final de Collbató i ja tenim la muntanya al davant tenim dos camins per pujar, cap a la dreta o cap a l'esquerra. En aquest punt nosaltres sempre hem anat pel de l'esquerra (el anomenat Camí Vell o "De les Bateries") que és el camí més ràpid però també on fas una pujada més pronunciada (per això es retalla recorregut).


Toooootal!!! Ara ja teniu tot el planning realitzat per poder fer aquesta ruta que us recomano totalment!!! És molt emocionant començar de nit sortint caminant des de casa teva i saber que a l'endemà a la tarda estàs a Montserrat. Pel que per acabar uns quants consells:


- La primera part del camí (fins a Olesa de Bonesvalls) es necessari portar "xiruques", posteriorment tot és pista o asfalt de manera que si tinguéssiu organitzat algun punt de suport d'amics o familiars a mig camí podrieu canviar el calçat per unes bambes que us "matxacaran" menys els peus, tot i que amb xiruques es fa perfectament (el canvi de calçat és recomanat per la gent que té problemes amb les llagues i tal...).

- La gent que pateixi de genolls o que no estan tan acostumats a fer esport, córrer,... es recomanable que portin els típics pals de "hikking" que trobareu al Decathlon a bon preu, ja que us ajudaran a carregar menys les cames.

- Portar una ampolla d'aigua com a mínim i una altra de beguda isotònica, rollo Aquarius (uns 2.5 litres en total), i les típiques barretes energètiques per anar menjant de tant en tant. Necessitareu més líquid que això però pel camí trobareu fonts o poblacions on podreu comprar més aigua.

- Calcular els llocs on realitzar l'esmorzar i el dinar. Nosaltres vam esmorzar a Olesa de Bonesvalls, ja que ja es porten entre 3 i 4 hores, i vam dinar quan arribàvem a la riera de Pierola abans d'"atacar" el mega-port de muntanya de La Serra Alta. I aquí un consell IMPORTANT: si podeu descanseu en aquest punt o abans de la riera o just quan s'acaba perquè la part de la Serra Alta i el "collons" del carrer Portugal és un trenca-cames... ;P La cosa és que aquesta urbanització té uns desnivells bestials i com que ja es porten acumulades més de 13 hores si no es descansa just abans el tema es pot fer més dur del que és, ja que quan es porta tanta estona el tema psicològic també s'ha de tenir en compte i de la mateixa manera les cames ho agrairan.

- Apart de les dues parades fortes aneu fent parades de 5 minuts per menjar alguna cosa i trencar una mica amb el cansament. Sobretot no fer parades llargues, sinó alguna més però curtes.

I com a últim consell el més important: SOBRETOT!!! Abans de començar la pujada de Mas Alba (quan passeu el Caprabo a Sitges) pareu i feu una mica d'estiraments per tenir les cames fresques i després en les dues parades llargues: Esmorzar i Dinar, SOBRETOT estireu abans de tirar-vos per terra o quan torneu a arrancar estareu massa sobre-carregats. Si quan arribeu a Montserrat feu els estiraments finals abans de tirar-vos a dins del cotxe dels que us vinguin a recollir a l'endemà les agulletes seran mínimes!!! ;D

I res!!! Que amb tot això ho teniu moooolt fàcil per fer la caminada, pel que posseu-vos al tema, que s'ha de fer esport i caminar per la muntanya és de les coses més maques que hi ha! ;)

2 comments:

Albert Solé said...

Molt bona explicació. He fet aquesta ruta unes sis vegades i una d'elles de nit, però no ho recomano a ningú: si caminant t'entra son i t'agafa una "pàjara", ja estàs llest!
Espero tornar a fer-la algun altre cop, doncs fa uns quants anys que no he anat a Montserrat a peu.
Ah! I mai ho fet fet amb GPS i menys amb smartphones, simplement perquè encara no existien :)
Tanta mania et fan els iPhones? xD

Salutacions.

Guybrush Threepwood said...

Eisss Albert! Moltes gràcies pel comentari! ;)

No m'havia plantejat lo de que si ho fas tot de nit i et quedes pillat la situació pot ser bastant més complicada i l'altre problema es que s'ha de coneixer molt bé el camí o si et lies per un moment començar a perdre temps pot agobiar molt sabent el que encara et queda de camí...

Sortint a les dues com nosaltres en canvi, i fer la part Sitges-Olesa amb els frontals i veure començar el dia sí que és guapo guapo!

La teva frase sobre els GPS s'hauria d'acabar amb el "I no passa res!" dels Manel, perquè realment és així, no fa falta tanta tecnologia per anar a la muntanya. Això sí, sense cap coneixement del camí sigui en paper o amb mòvil és un luxe poder visualitzar un plànol i fer-ho tot sense cap problema! ;D

I sí, molta mania a tot l'entorn Mac... jajaja! Ja fa molt que sóc anti-apple per la postura de mentalitat "única" que tenen sobre l'arquitectura i soft i l'interacció amb l'usuari... o a la seva manera o les coses no es fan... I a dia d'avui que em trobo envoltat de gent amb "catxarros" amb més marketing i disseny que altra cosa el meu posicionament s'ha radicalitzt totalment... XDDD