Saturday, November 8, 2008

Software Imprescindible (I)

Bé, avui estem d'inaguration! Com ja havia dit en el post de presentació del blog, la meva motivació per crear-ne un era la de intentar "tornar" a la xarxa tot el que ella m'ha donat. O sigui, coneixement o experiències que he pogut tenir han sigut gràcies a molta informació que ha posat moltíssima gent a la xarxa i aquí pretenc aportar la meva pròpia per intentar ajudar a algú que pugui "caure" per aquí i li pugui interessar!

Total! Que un post clàssic dels fòrums de hardware que visito és el de quins són els programes INDISPENSABLES que hauria d'instal•lar quan acabo de formatejar una màquina... Doncs bé, us aniré posant programes que tot i no ser els típics que tots coneixem i utilitzem diàriament (office, photoshop,...) són imprescindibles per mi.

I començo amb una temàtica que potser no és la més utilitzada però que de tant en tant et surt alguna idea en que voldries tenir algo com: l'AudacityAquest programa ens permet retocar, modificar, ajuntar, barrejar, agrupar, tallar,... bé, tot el que pugueu imaginar de fer amb un arxiu de música.

Que normalment no us poseu a retocar cançons és evident, però de vegades (en el meu cas) feu cd's per amics i voleu fer un muntatge, realitzeu la típics presentació on voldríeu posar la música que anés concatenada d'una certa manera, voleu fer una banda sonora temàtica, us voleu posar una certa cançó al mòbil com a to i voleu fer un tall concret,...

En resum: quan comenceu a utilitzar-lo veureu com cada vegada pensareu més en coses que podríeu fer amb aquest programa...

Altres punts positius: És lliure i gratuït! Pel que el podeu descarregar aquí.

A més a més, el programa accepta diferents tipus de formats de so (mp3, wav, midi,...) i permet crear un fitxer final MP3. En aquets punt hi trobem un detall:

El programa NO incorpora directament la llibreria que porta l'algoritme per fer la compressió en mp3 (o sigui, no permet exportar-ho directament), per fer-ho ens demanarà, únicament el primer cop, que on tenim el fitxer: lame_enc.dll.
Per baixar aquest fitxer (també gratis) ho podeu fer des d'aquí.

Missatge on us demanarà el fitxer lame_enc.dll

Sobre el funcionament doncs ja veureu que és molt senzill (que no vol dir poc potent) i visual. Per exemple per fer un tall d'una cançó la podeu anar escoltant i després marcar el tros exacte i fer un cortar i pegar en un nou projecte i ja el podríeu exportar com mp3. Per fer el tall és molt útil el zoom ja que les ones sonores es veuen més separades si ens apropem i és fàcil saber on exactament volem tallar.

Per barrejar cançons: posar un fons i a sobre una altra cançó (i això es pot fer molts cops) obriríem un fitxer de música i aniríem a Projecte/Importa àudio... i escolliríem la següent cançó, ara quan li donem al Play, escoltarem les dues a la vegada...

I així moltes altres opcions: afegir silenci, pujar els greus, aguts,...

I a més a més el programa el podem tenir en català!!!

Com us deia, un luju de programa imprescindible! No per utilitzar-lo cada dia... però sí per tenir-lo allà... no us creureu quantes vegades l'arribareu a utilitzar! ;D

2 comments:

Lunática said...

Espero que no posis l'infosys com a software lliure, que ja ens coneixem! Ah! i zenkius per la publicitat :)

Anonymous said...

TXEME:Eiii!!! Molt b, molt b..... m'ha agradat molt aquest thread informatic k has fet!!!He llegit un parell d coses q hem seran utils i tot!!! jejejejePro ... crec q t'has deixat el millor programa d la historia... el PAINT!!!Ens veiem!!!