Sunday, December 7, 2008

Software Imprescindible (V) - Utorrent (II)



Bé, amb una mica d'endarreriment (so sorry) comencem amb la 2ª part del post sobre els torrents i el client Utorrent.

En l'anterior entrada veiem com utilitzar el client i baixar fitxers a partir de la recerca de torrents en buscadors. Ara parlarem del que per mi és el millor d'utilitzar torrents (com abans ho era dels elinks) les comunitats i els seus trackers.

Un tracker es un servidor que informa al nostre client de torrent (Utorrent per exemple) sobre les llavors i usuaris que estan connectats al mateix. O sigui, és un servidor que ens indica els fitxers que estan disponibles per baixar i ens permet connectar amb els usuaris que tenen aquests fitxers.

Com es lliga el tracker a la comunitat? Doncs bé aquests servidors estan gestionats per comunitats d'usuaris de manera que a les webs d'aquestes comunitats els usuaris indiquen els fitxers que pugen i així podrem baixar-nos pelis, música,... amb la certesa de conèixer la qualitat de la mateixa, els codecs,... Soft que funcionarà perfectament a les nostres màquines,... I evidentment moltes recopilacions que serien difícils de trobar en recerques per buscadors!

En resum i a mode gràfic: Com si tinguéssim un local privat on tots portem el que tenim per anar-ho compartint entre nosaltres! ;D

Abans d'entrar a indicar-vos dues bones comunitats per pertànyer un parell d'apunts:

- Ens haurem de registrar tant a la web/fòrum de la comunitat com al tracker. Els trackers tenen els registres tancats pel que us indicaré la manera de poder-hi pertànyer.

- Rati! La paraula màgica! El problema de l'emule es que molta gent l'utilitza únicament per baixar i no compensen amb gens de pujada amb el que podem trobar-nos amb ratis de pujada/baixada de 1:5 (baixem 5 vegades més que pugem) pel que com que tots compartim vol dir que si tu baixes 5 cops més algú no està baixant per compensar-ho... Això amb els trackers s'ha volgut solucionar i hi ha mesures OBLIGATORIES de complir amb un rati (sempre es busca el 1:1) de manera que si el tenim molt baix ens faran fora del tracker. O sigui que ja sabeu: Egoïsme zero! ;P

Com esteu pensant ara toca que us parli de les comunitats... =P Doncs bé us parlaré de dues: DVDquorum i Puntorrent.



DVDquorum és principalment una web per descarregar-se pel•lícules i sèries (ripejades en DivX,... DVD's sencers, pelis en HD,...). És una comunitat en que hi ha "molt bon rotllo" i es curren molt les pujades apart d'actualitzar moltíssim i no només amb les "últimes" pelis sinó amb material no comercial i de molt bona qualitat (han pujat moltes de les bones pelis que he vist al Festival, com la gran Time - Shi Gan).

Per poder pertànyer a la comunitat ens tindrem que registrar a la web, això ho podem fer en qualsevol moment i després amb el mateix nom d'usuari al tracker. Aquí els registres estan tancat excepte uns dies específics, els propers dies amb registres oberts són els següents:

12-13 i 26-27 Desembre
9-10 i 23-24 Gener

Per si ja han passat aquestes dates podeu veure els nous períodes en aquest link.

Quan haguem fet això ja podrem baixar torrents de la comunitat a partir del fòrum, la pàgina principal de la web o la recerca del tracker (recordeu mirar el nombre de seeds disponibles). Aquesta comunitat no és tan dura amb el rati, o sigui, heu d'estar sempre per sobre de 0.7 (per veure el valor el teniu a la capçalera del tracker) i si baixeu us enviaran uns missatges indicant-vos el temps que teniu per millorar-lo.

En la zona en groc podeu veure el rati associat al vostre usuari, és el percentatge entre la pujada i la baixada.

Aquesta és la taula resum: (rati mínim demanat per quantitat de gigas descarregats).



Simplement després de baixar podeu deixar l'ordinador encès per compartir bastant, elevant la pujada per exemple si el deixeu encès a la nit,... o no esteu navegant en aquell moment.



La segona comunitat de la que us parlaré és: PuntoTorrent

És molt potent i en principi la "continuació" d'animersion, pel que podrem trobar-hi de tot: Pelis en DVD, HD,... sèries, música, software,... Però també és més complexa pel que fa a la normativa de la mateixa.



Novament us heu de registrar a la web/fòrum i després al tracker. En aquesta comunitat no tenen dies "oberts" i es necessita una invitació, per sort hi ha una secció al fòrum on es donen invitacions a partir de tenir unes certes condicions, que poden ser respondre algunes preguntes com perquè voleu entrar en un tracker, què és el rati,... per veure una mica d'esforç per part del personal. Per demanar-les entreu aquí.

SOBRETOT el mail que doneu perquè us les enviïn que no sigui un hotmail,... ja que dóna problemes, si teniu un gmail millor perquè aquest sí que rep els mails. Quan us donin la invitació ja us podreu donar d'alta al tracker i per tant començar a descarregar. En aquest tracker les normes de rati són més estrictes:

Per tenir consideració d'usuari sense limitacions necessiteu tenir el rati per sobre de 1, si esteu entre 0'7 i 1 només podreu baixar un fitxer i si esteu per sota de 0'7 i amb més de 5gb's descarregats us banejaran.

Per millorar fàcilment el rati el que heu de fer es baixar fitxers "golden" (es coneixen perquè tenen una moneda daurada en el tracker) ja que només es te en compte el que puges del fitxer no el que baixes.

Aquí podeu llegir més explícitament el funcionament del tracker.

Bé, després d'aquesta peazo d'entrada (sí, al final ha estat llargaaaaa) teniu una mica de feina però crec que amb poc que seguiu aquests consells estareu baixant d'un tracker amb un bon rati en un moment! ;)

P.D.: en la propera entrada parlaré del tema antivirus per la petició d'un lector (sííí!!! Algú em llegeix!!!) ;P Pel que a veure si la resta feu com l'Albert i fem debate sobre els temes! ;)

1 comment:

Anonymous said...

Molt ben explcat! m'ha servit per començar a fer una mica de culturilla d'internet perquè no en tinc ni idea!!! espero poder-ho millorar!!! jeje!!! mua!