Tuesday, December 30, 2008

Software Imprescindible (VII) - Antivirus (II)

Bueee pos aquí anem amb la 2ª part de l'entrada dels Antivirus.

Ara tocava parlar de software en concret, i ja per començar aviso: Probablement "raji" d'algun soft que teniu (cosa que no vol dir que no us pugui funcionar PERFECTAMENT per les vostres necessitats).

ANTIVIRUS:


- Principalment ens amagarem del PANDA, ja que és més un virus el soft en si que del que ens pot protegir... En serio, és totalment DESASTRÓS! Contràriament deu ser l'únic antivirus que TOTS coneixeu... pel que penseu-ho d'aquesta manera: Tot el temps/diners que han invertit en marketing (i ojo! que els hi funciona i molt) ho han perdut en desenvolupament del software...

- Altres antivirus molt carregons: Norton (menja-recursos), McAfee (ya no es lo que era...).

- Dels millor antivirus: Per mi el Kaspersky, amb el problema que es de pagament i que si ens el baixem cada cert temps tindrem que modificar la key ja que van fent "barridos" amb els que anul•len les key's no vàlides...


- Per tant, jo us recomano la versió gratuïta del AVG, que ja fa temps que utilitzo i que no consumeix excessivament recursos i dóna suport tant als escanejos normals, com sobre el correu (The Bat, per exemple) i tot el conjunt de l'Office. Aquesta versió com veureu a la seva web és gratuïta perquè únicament inclou l'antivirus, el paquet amb tot el conjunt de solucions: anti-spyware, firewall,... Sí que s'ha de pagar. Per baixar la versió gratuïta (que evidentment també actualitza gratuïtament la base sobre virus) cliqueu aquí.

També teniu un fòrum sobre el AVG aquí, i el FAQ aquí.

FIREWALL


El firewall (tallafocs) serveix perquè només puguin accedir a la xarxa les aplicacions que vosaltres determineu (per exemple: emule, torrent, jocs per internet,...) i per tant una persona externament no pugui connectar amb la vostra màquina a través d'un port perquè el trobarà tancat. Recordar-vos que els ports corresponents a navegar i el correu (sigui quin sigui el programa que utilitzeu) sempre estan oberts pel que no tindreu problemes amb qualsevol firewall que poseu.

Firewalls Necessaris:


- Primer de tot si tenim ADSL o Cable, podem tenir un modem o un router (sabrem si és un router si podem connectar-hi més d'un cable de xarxa o buscant el model per Internet en portals com Adslayuda o BandaAncha o a google mateix...). Si tenim router hauríeu de tenir el firewall del mateix activat i únicament obrir els ports que necessiteu per les vostres aplicacions (això ho podeu trobar com fer-ho en els portals que us he indicat, amb el cd mateix de la companyia o mil tutorials que corren per la xarxa).


- Activar el firewall de Windows, que si teniu l'XP a partir del SP2 (que hauríeu de tenir instal•lat si...) va millorar bastant. Per fer-ho aneu a Panel de Control/Firewall de Windows i l'activeu. Fent-ho també tindreu que obrir els ports per l'emule,... normalment el Windows ja detecta que una aplicació necessita obrir un port i us ho pregunta, si no ho fa podeu fer-ho vosaltres clicant a la pestanya: Excepciones i feu Agregar Programa per dir-li quin és i després Agregar Puerto i poseu els que necessiteu: TCP i UDP. Aquí teniu un tutorial de com fer-ho.


- Instal•lar un software específic. Actualment ja no es pot utilitzar el Sygate perquè està dins del paquet del Norton, pel que ens queda un altre clàssic com el ZONE ALARM, que té una versió gratuïta (com el AVG), que podeu descarregar d'aquí.

Us poso un parell de links a tutorials: Tutorial 1 i Tutorial 2, tot i que per la xarxa (fins i tot al Youtube en podeu trobar moltíssims). AVISO: tenir un firewall per soft és molt útil però també implica que ens avisarà ens molts casos i que s'ha de configurar adequadament, pel que depenent de l'ús que feu de connexions,... podeu obviar-lo tot i que és recomanable. Això sí, els dos apartats anteriors són IMPRESCINDIBLES (a més a més de seguir els consells que us vaig comentar en l'altre post).

ANTI-SPYWARE


En realitat aquest és del que actualment tenim que estar més protegits perquè està molt extés... El que pretenen aquest tipus de robots és tan agafar-vos dades per després enviar-vos un tipus d'SPAM,... com agafar dades més rellevants com bancàries, utilitzar la màquina i els comptes de correu per fer SPAM a altres, utilitzar la vostra màquina com a "zombie" per realitzar atacs massius,... I aquest tipus de robots els trobem tant en programes que podeu utilitzar actualment en forma de shareware (com l'actual Bsplayer) com en aplicacions "xorres" que s'envien per mail, com el típic executable que et deixa jugar a tirar-li la sabata al Bush i pel "darrera" t'està instal•lant alguna cosa més que tu ni t'assabentes...


En resum, que necessitem software específic per protegir i sobretot escanejar la màquina de tant en tant. Un dels millors és l'SPYBOT S&D, que és gratuït i el podeu descarregar d'aquí i a la mateixa pàgina veureu que abaix podeu descarregar el fitxer d'idioma en català.

Aquest soft en instal•lar-lo es posarà com a resident de manera que sempre que s'instal•li algun soft us avisarà que aneu a fer un canvi en el registre de Windows i us demanarà conformitat. A més a més podeu realitzar un scan (feu-ho!!!) en el que us indicarà tots els robots que teniu i diferents tipus d'eliminacions dels mateixos: Si no sabeu què esteu eliminant només feu el tipus "Eliminació Segura" en que ell ja determina quins fitxers no us donaran problemes.

Un altre soft típic també és el Ad-Aware (que el podeu baixar d'aquí) tot i que conté publicitat, fet pel que jo personalment prefereixo el SpyBot S&D.

Apart de tot el que us he indicat és molt IMPORTANT que aneu actualitzant el Windows (sobretot amb els Services Packs (SP1, SP2 i SP3, en el cas del XP)). Instal•lant-los no cal que utilitzeu el Windows Update que us podria donar problemes si el vostre soft no és original. Els SP's els podeu trobar fàcilment per Internet (aquí podeu descarregar una ISO del SP3 per l'XP. Per utilitzar una ISO teniu una entrada en el blog que ho explica).

Finalment us deixo un link a una pàgina molt potent sobre virus, spyware,... FOROSPYWARE. Principalment us pot servir per buscar informació sobre com treure un virus,... i el més important: Si teniu indicis que podeu tenir algo a la màquina que us la fa anar més lenta, es menja part de la connexió,... podeu demanar que us ajudin a verificar que no teniu cap robot a la màquina (amb l'ajuda del soft Hijackthis, per exemple).

Bé, ja us vaig avisar que el tema virus era extens, però actualment és necessari prendre-s'ho en serio, pel que llegiu amb calma els diferents apartats i si teniu preguntes, suggeriments,... podeu postejar-los en el tema! ;D Ale! A llegir!!! XDDD

4 comments:

Anonymous said...

ohhhh!!!! quines explicacions!!! sí senyor!!! no hi ha com tenir un informatic a casa!!! mua!

Anonymous said...

qui serà!??? qui serà???!! jeje

Unknown said...

pos lo dicho... que aqui la canadenca te el norton-menja-recursos. Que hi farem!!

Unknown said...

gracies de totes maneres... ara ja se que haig de fer quan d'aqui a sis mesos em caduqui la licencia nortoniena...
hala!! que el teu blog ens educa molt. Continua asi, iluminandonos en el complicado camino de los soft y la informatica :D