Monday, October 12, 2009

42è Festival de Cinema de Sitges - Dia 6: MOON


Bueee sembla mentida però ja s'acabat el Festival... i a mi encara em queden masses pelis per fer la crònica!!! ;D Es que al final han sigut 17! I això vol dir mooolta feina... Pel que anem a per MOON, que com ja sabreu a hores d'ara ha sigut la guanyadora de 4 premis del Festival incloent la de Millor Pel•lícula (tot i que sense cap mena de dubte per mi l'havia de guanyar MR.NOBODY) i la de millor actor per Sam Rockwell.


Bé, si MOON tenia una cosa abans de visualitzar-la era tot un conjunt de detalls que li aportaven molt de valor afegit: El director de la peli Duncan Jones, fill del David Bowie que dirigia la seva primera peli, un film indie i amb poc pressupost però que comptava amb la veu de Kevin Spacey per donar vida a l'ordinador d'abord i com ja podeu suposar una sinopsi que ens recorda fàcilment a un dels millors moments de 2001: Space Odissey d'en Kubrick.

La situació que ens trobem és a un astronauta que porta gairebé 3 anys visquent sol en una nau espacial situada a la Lluna. La seva missió és la d'un treballador convencional i es que representa que en el futur s'ha trobat la manera de seguir tenint energia i és a través de l'explotació de la superfície lunar... El protagonista doncs únicament va supervisant l'evolució de les extraccions i els enviaments, i quan hi ha algun problema amb la maquinaria ell ho ha de solucionar.

En aquest punt és quan trobem el vincle directe amb 2001, i es que el protagonista ha d'interactuar amb l'ordinador de la nau (que parla) i per tant depèn d'ell per poder sortir a l'exterior, per comunicar-se amb la Terra,... i aquí el Kevin Spacey fa una molt bona feina perquè entre que tots tenim al cap al HALL i la veu subtil que ell hi posa, et passes l'estona estressat amb la idea de que li està preparant una "emboscada"... Ja que el protagonista està a dues setmanes de marxar cap a casa i veure a la dona i la seva filla (que li envien missatges rollo videoconferència... que també controlarà l'ordinador...).

L'últim detall de la trama (no us vull presentar més coses o encara se m'escaparà algun spolier...) ;P Es que l'astronauta té un accident i després de trobar-se a infermeria supervisat novament per l'ordinador veu a un doble seu a dins de la nau que està fent vida tranquil•lament... Ja podeu veure per on anirà tot el suspens de la peli pel que davant de tot això i com diria el nou-Hall: "Quieres algo para comer?"


Sobre la peli comentar que tot i el baix pressupost que se li suposa se'n surten bé i amb la maquetació et situes fàcilment dins de l'acció. Molt bo també el detall de la presentació del que es porta a terme, ja que ni la nau és una meravella, ni l'ordinador... i tant la nau, traje-espacial,... estan guarros de l'ús (fet diferencial amb la majoria de pelis en que a l'espai sembla que tot sempre estigui net...) ;D

L'actuació del Duncan Jones és bona donat que està sol i quan dobla el paper fa dues personalitats ben diferents d'ell mateix. Ara bé, tot i ésser una bona peli de ciència-ficció i us la recomano anar a veure (sobretot els amants del gènere) es queda una mica curta simplificant-se una mica la situació de la nau i no aprofitant diversos clímax als que podria arribar (què fa el nou-HALL, que passa amb el doble,...), de manera que les al•lusions a una obra mestra com 2001 sempre li pesaran massa...

Demà espero penjar la crònica de DORIAN GRAY, única obra llarga de l'Oscar Wilde i així els propers dies ataco el que va ser el cap de setmana amb un dissabte espatarrant amb 4 pelis de zombies (genials LA HORDE i ZOMBIELAND) i la ZOMBIEWALK, en la que vam participar!!! Vestits de Zombie-Nerds! ;D Bé, jo tenia un aire a un paper d'un conegut actor... però no ho diré encara que alguns es posen gelosos... jurjurjur! ;D Si voleu saber a qui... seguiu llegint el blog! ;P

No comments: